Wat schrijft de pers over Boots Groen
persoonlijk en vertrouwd, boots groen, boots belfeld, tuinontwerp, beplanting, tuinonderhoud, aanleg tuin, groenvoorzieningen, hovenier
21663
post-template-default,single,single-post,postid-21663,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.3,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,smooth_scroll,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Wat schrijft de pers over Boots Groen

Wat schrijft de pers over Boots Groen

September 2009; Dagblad de Limburger

Groen, groener, groenst

juist in de winter.

Heerlijk geurend, uitbundig bloeiend en mooi diepgroen. Zó kan ook jouw tuin er in de winter uitzien. Wonen & Tuinen stelt het mooiste wintergroen voor.

‘s-Zomers is de tuin helemaal ons domein. De twee erop volgende seizoenen zijn we er steeds minder te vinden. ,,Dat is jammer,” vindt Coen Boots van het gelijknamig hoveniersbedrijf in Belfeld. ,,Het is echt zonde dat het groene beeld van de tuin in de winter vaak vergeten wordt. Met wintergroen accentueert je lijnen in de tuin en maak je van je tuin iets speciaals, ook in het seizoen waarin je dat het minst verwacht, misschien.”

Het belang van wintergroen wordt maar al te vaak onderschat, vindt Coen Boots. Als liefhebber van een vierseizoentuin hecht hij juist grote waarden aan wintergroen. ,,Als je een groene basis hebt, heb je een groen geraamte voor de tuin. De rest van de beplanting vul je in volgens de andere seizoenen.” Zelf zet Boots de winterbloeiers achteraan. ,,Ze zijn ‘szomers minder interessant. Maar in december of januari zijn ze echte blikvangers als het zomergoed allang en breed verdwenen is.”

Keuze is er genoeg. Met wintergroen kunnen hagen gemaakt worden. Of wat te denken van een winterbloeier in een border? Of bakken met geurende kerststerren op je terras? De tuin kan in de winter een stuk aantrekkelijker door groenblijvers. De meeste consumenten werken in het voorjaar en in de zomer in de tuin. Men is geneigd om te kopen wat er dan in bloei is. De herfst/winter als het vorstvrij is, dan is het de goede planttijd. Het wintergroen staat bij het tuincentrum niet vooraan. Een goeie kweker wijst je erop.

Op verzoek van Wonen & Tuinen stelde Coen Boots een lijstje samen met zijn winterfavorieten.

1. TOVERHAZELAAR. Mag volgens Coen Boots niet in de tuin ontbreken. Bloeit in december/januari. Ruikt heerlijk. Is een langzaam groeiende struik. Takken eruit halen om binnen in een vaas te zetten, is een goed idee. Op die manier ben je bezig met snoeien. Bovendien ruikt je huis een dikke week overheerlijk. De toverhazelaar bloeit in januari op het kale hout. Het blad komt pas later. Hij heeft geen solitaire of mooie plek nodig. Sneeuw op zijn takken levert een prachtig plaatje op. De toverhazelaar is er citroengeel, okergeel en roodachtig en kan tot drie meter hoog worden.

2. RHODODENDRON. Nog zo’n ‘must have’. Bloeit in het voorjaar. In de winter zorgt de plant voor een mooi groen en glanzend blad. De rhododendron mag nergens ontbreken. Daar is altijd wel een plaatsje voor te vinden. Hij geeft structuur en kleur aan je wintertuin.

3. KERSTROOS/Helleborus niger. Bloeit van december tot maart. Wordt 20-30cm hoog. Een beetje bescherming heeft deze vaste plant in de winterperiode toch wel nodig. Hij doet het prima in een border en in een rotstuin. Staat het liefst in de halfschaduw.

4. MAHONIA/ Mahonia aquifolium. Deze groenblijvende heester groeit uit tot een rechtopstaande flinke struik van een meter hoog. Aan het einde van de herfst verkleurt de struik en wordt dan bronskleurig en bruinrood. Takken en wortels zijn aan de binnenkant diepgeel. De bloemen zijn licht tot goudgeel. De zaden van de bessen zijn giftig.

5. Winterbloeiende jasmijn

6. VIBURNUM/sneeuwballen. Een heestersoort die bekend staat om zijn kleurrijke bessen en fraaie herfstkleuren. Er bestaan tientallen soorten. Voor de wintertuin zijn we geïnteresseerd in de sneeuwballen. Onder meer de viburnum bodnantense(Charles Lamont) bloeit in de winter. Bessen van de Viburnum opulus zorgen voor veel kleur in de sombere maanden. De vogels eten ze pas op als het goed heeft gevroren.

7. GROENBLIJVENDE EIK/ quercus ilex, ook wel steeneik genoemd. Verdraagt temperaturen tot –12,5 graden. Als jonge boom moet hij echter in de winter beschermd worden. Het best staat de steeneik op een beschutte plek.

8. Maagdepalm. Maagdepalm is een kruipplantje in wit of paars. Het is het hele jaar door groen en heeft bijna het hele jaar rond bloemen. Makkelijk in onderhoud.

9. LAURIER. Verkrijgbaar als struik of als boom. Heeft glanzende donkergroene bladeren. Ook heel geschikt om een haag van te maken. Heel winterhard.